Competentie 9: Innoveren
Innoveren van bestaande sport-, beweeg- en voorlichtingsprogramma’s naar aanleiding van gewijzigde maatschappelijke omstandigheden en nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en participeren in wetenschappelijk onderzoek gericht op fundering van het beroep.
Niveau 3
De startende professional Sport en Bewegen innoveert bestaande sport-, beweeg- en voorlichtingsprogramma’s.
De student:
9.3.1 inventariseert actuele ontwikkelingen op het gebied van sport en bewegen in relatie tot gezondheid via literatuurstudie en internet
9.3.2 betrekt wetenschappelijke informatie uit wetenschappelijke artikelen en databases bij de inventarisatie van actuele ontwikkelingen op het gebied van sport en bewegen in relatie tot gezondheid
9.3.3 maakt een marktanalyse
9.3.4 durft te experimenteren, zoekt naar oplossingen, brengt eigen ideeën in
9.3.5 geeft blijk van bereidheid tot veranderen
9.3.6 ziet probleemsituaties als uitdagingen en laat bij het aanpakken ervan vaste kaders zo nodig los
9.3.7 participeert in wetenschappelijk onderzoek
9.3.8 participeert in het ontwikkelen van richtlijnen/standaarden binnen het domein sport en bewegen
9.3.9 signaleert nieuwe ontwikkelingen binnen opvattingen t.a.v. sport, bewegen en gezondheid en de markt en vertaalt dit naar concepten voor nieuwe sport-, beweeg- en/of voorlichtingsprogramma’s
9.3.10 innoveert bestaande sport-, beweeg- en voorlichtingsprogramma’s
Ervaring
Tijdens BEL heb ik samen met mijn projectgroep een leefstijlprogramma samengesteld voor middelbare huisvrouwen met overgewicht. Om deze samen te stellen is vooraf een analyse gemaakt van de behoeftes van deze doelgroep (Bewijs: enquête BEL, https://docs.google.com/document/d/1zQkXGcuax0luv2bf2Wc8VSvmerKqNm_cVKXBqareEuc/edit?usp=sharing). Hierna is onderzocht welke leefstijlprogramma`s effect hebben en passen binnen dit plaatje aan de hand van een literatuuronderzoek (9.3.1, 9.3.2 & 9.3.3). Uiteindelijk hebben we aan de hand van deze literatuur, en aan de hand van eigen ideeën is er een leefstijlprogramma geschreven (9.3.4, 9.3.9 & 9.3.10). Tijdens het schrijven kwamen we erachter dat de wensen niet altijd overeen kwamen met wat aangeraden werd uit de literatuur. Toch is er een oplossing gevonden waardoor er toch een concept is geschreven waarbij rekening wordt gehouden met beide (9.3.5 & 9.3.6)
Tijdens BEL heb ik ook voor individuele begeleiding een leefstijlprogramma geschreven. Hierbij heb ik voor een jonge vrouw een beweegprogramma geschreven omdat zij op haar werk veel sedentair gedrag vertoonde. Aan de hand van een intakegesprek werd haar huidige situatie in kaart gebracht, en aan de hand van literatuur is gekeken hoe hier een passende oplossing voor worden geschreven (9.3.1, 9.3.2, 9.3.4, 9.3.5, 9.3.7, 9.3.8 & 9.3.10) (Bewijs: Individuele Begeleiding, https://docs.google.com/document/d/1vqgLzCG1iAH6uDA4HratsId6KHGxYKfRlDCWeDpjRzQ/edit?usp=sharing).
Sterke punten
Ik zie mijzelf als sterk in het analyseren van de markt. Zo heb ik er weinig moeite mee om onder de doelgroep te onderzoeken wat hun behoeften zijn, en het opzoeken van het huidige aanbod.
Ontwikkelpunten
Waar ik mijzelf nog beter in zou kunnen ontwikkelen is het zoeken en toepassen van internationale literatuur. Het lukt mij wel om te vinden en toe te passen wat ik nodig heb, maar naar mijn mening kost dit mij nog te veel tijd.
Situatie (STARR)
S: Tijdens het schrijven van een leefstijlprogramma voor het groepsproject van BEL kwam ik er achter dat de wensen van de doelgroep niet overeen kwamen met wat wij in eerste instantie uit de literatuur vonden.
T: mijn taak was het onderzoeken van de wensen van de doelgroep, en het meedenken over een programma die wij konden toepassen.
A: Toen wij erachter kwamen dat het programma dat wij momenteel in gedachte hadden niet overeen kwam met wat effectief bleek uit de literatuur, zijn wij verder gaan zoeken in de literatuur om onze opties te verbreden.
R: Door verder te zoeken kwamen wij op interventies die dichter in de buurt kwamen van de wensen van onze doelgroep. Hierdoor is er een leefstijlprogramma geschreven die zowel voldeed aan de literatuur als aan de wensen van de doelgroep.
R: Bij deze competentie is dezelfde kernkwadrant van toepassing als bij competentie 3: ontwikkelen.

Toelichting: Bij het zoeken naar bronnen beperk ik mij tot het zoeken binnen mijn comfort zone. Ik zoek op wat ik makkelijk vind, en dat is de Nederlandse taal. Wanneer ik hier de focus te veel op leg, wordt mijn werk te beperkt. Een uitdaging voor mij is om meer open minded te worden. Wanneer ik mij meer open stel voor het zoeken in internationale literatuur, zou ik veel meer kennis mee kunnen nemen bij het ontwikkelen van mijn producten. Echter wanneer ik te open minded wordt, verlies ik het overzicht van wat ik echt nodig heb, en zou ik meer informatie mee kunnen nemen dan dat toepasbaar is op mijn opdracht. Dit zou ik op kunnen lossen door weer dichter naar mijn comfort zone te treden.
Leerdoelen
Binnen de komende 3 jaar zou ik mij door middel van het opdoen van werkervaring verder kunnen ontwikkelen in het toepassen van internationale literatuur.